Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > O rakovině > Dr. Johanna Budwig

Dr. Johanna Budwig

www.dr-johanna-budwig.cz

Dr. Johanna BudwigDr. Johanna Budwig (1908–2003) byla aprobovaná lékárnice s diplomy z chemie a fyziky, vědkyně nominovaná několikrát na Nobelovu cenu. Byla vedoucí znalkyní pro léky a tuky ve Státním zdravotnickém úřadě, kde se schvalovaly nové léky. Studovala medicínu.

Studie a objevy

Již v 50. letech objevila tzv. papírovou chromatografii, která umožnila rozeznávat různé druhy tuků. Při svých výzkumech zjistila, že právě správné tuky spolu s bílkovinou obsahující aminokyseliny hrají tu nejdůležitější roli v buněčném dýchání a závisí na nich zdraví lidského organizmu. Tuky jsou totiž spolu s fosfáty (fosfolipidy) hlavními stavebními kameny buněčné membrány (i membrány mitochondrií), a je-li funkce těchto membrán kvůli konzumaci špatných tuků narušena, je narušena celá funkce buňky, tedy i celého organizmu. Dr. Budwig dlouho zkoumala jednotlivé tuky v reakcích s aminokyselinami obsahujícími síru, které se nachází v bílkovinách, a zjistila, že nejvhodnějším tukem pro náš organizmus je lněný olej. Lněná semínka musí být samozřejmě za studena lisovaná a dále musí být dodržována pravidla správného skladování, zpracování i konzumace. Dr. Budwig tak dokončila vlastně to, co začal Dr. Otto Warburg, nositel Nobelovy ceny za objev enzymu dýchacího řetězce cytochromoxydázy (Warburgův dýchací ferment).

Olejovo-bílkovinová strava

Dr. Budwig je na celém světě známá svými úspěchy v léčbě nemocných rakovinou pomocí systému olejovo-bílkovinové stravy. Přesvědčena o správnosti svých vědeckých poznatků, úspěšně se věnovala pacientům, kteří za ní jezdili ze všech částí světa skoro půl století. Více než 50 % jejích pacientů byli lékaři a jejich příbuzní, kteří dobře věděli, na koho se s tak vážnou nemocí obrátit.

Její olejovo-bílkovinová strava je jednoduchý, ucelený systém, který se věnuje nejenom stravování, ale všem složkám každodenního života. Při troše cviku se dodržuje velice snadno, bez větší námahy. Je však třeba držet se vždy originálu a nic neměnit. Jen tak olejovo-bílkovinová strava funguje.

Knihy této výjimečné ženy mají dnes v knihovně nejen lidé, kteří se dodržováním olejovo-bílkovinové stravy uzdravili, ale např. i vrcholoví sportovci nebo studenti a lidé na vedoucích místech, kteří díky ní získávají velké množství energie. Znalosti Dr. Budwig o životně důležitých tucích a jejich významu pro onkologicky nemocné byly nesmírně široké. Její učení a výroky byly a jsou dodnes – ať už z jakýchkoli důvodů – často znevažovány, narážely a stále narážejí na kritiku a odpor zastánců většinového mínění.

Aplikace originálu olejovo-bílkovinové stravy je přínosem nejen v případech léčby rakoviny, ale je velice úspěšná i při léčbě civilizačních chorob, jako jsou onemocnění kardiovaskulárního systému, astma, alergie, onemocnění žaludku a celého trávicího traktu, cukrovka, migréna, revmatická onemocnění, stavy chronické bolesti, deprese a mnoho dalších. Tato strava je tak ideální prevencí proti civilizačním nemocem.